Haftanın Kitap Önerisi: Zamanın Resimli Kısa Tarihi

Haftanın Kitap Önerisi: Zamanın Resimli Kısa Tarihi

Yazar: Stephen Hawking

Çevirmen: Mehmet Ata Arslan

1988 yılında ilk basıldığından bu güne yıllar geçsede en çok okunan bilim kitabı Zamanın Kısa Tarihi artık Resimli. Stephen Hawking’in ölümsüz bu muhteşem eseri 40 dile çevrildi ve 9 milyonu geçen baskı yaptı. Stephen Hawking’e dünya çapında ün kazandıran bu eser evrenin doğası hakkında o günlerde sahip olduğumuz bilgileri bize muhteşem bir akıcı dille aktarmıştı. Bilim camiasında kitabın yayınlandığı 1988 senesinden günümüze kadar bir çok yeni bilgi edinimi ve bir çok yeni keşifler oldu. İlerleyen teknolojimiz sayesinde atom altı dünyasından gözlemlenen uzak evrene kadar bir çok bilgi değişti ya da güncellendi.

Bu yeni keşiflerin çoğu, Stephen Hawking’in kitabın ilk basımında öne sürdüğü öngörüleri doğrular şekilde olduysa da kitabı güncelleyerek ve içerisine bilgileri destekleyen görseller ile yenilendi.

Bu özlemlerden bazıları, Stephen Hawking’in  evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştırdığı ve ileri sürdüğü uzay- zaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden Kozmik Ardalan Kaşifi COBE uydusunun son bulguları da dahildir. Buna benzer bir çok bilimsel gelişmeden dolayı Hawking kitabını güncelleyip yeni bir önsöz yazmakla kalmadı aynı zamanda Zamanda Yolculuk, Solucan Delikleri gibi bir çok yeni bölüm kaleme aldı.

Zamanın Resimli Kısa Tarihi güncel, akıcı ve bir o kadar eğlenceli bir şekilde sizin kapağı açmanızı bekliyor. Ölmeden mutlaka okumanızı tavsiye etiğimiz harika bir kitap.

Sayfa Sayısı: 264

İlk Baskı Yılı: 2019

Yayınevi: Alfa Yayınları

 

Stephen Hawking Kimdir?

Stephen William Hawking 8 Ocak 1942’de Oxford şehrinde dünyaya geldi. Oxford Üniversitesi kolejinde eğitim aldıktan sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge gitti. babası onun tıp eğitimi almasını istemesine karşın Stephen Hawking matematiğe olan hayranlığından dolayı matematik okumak istiyordu o yıllarada okulunda matematik bölümü mevcut olmadığı için fizik okumaya karar verdi. Üç yılın ardınan doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödülünü aldı. Cambridge gitme sebebi o yıllarda Oxford’ta kozmoloji çalışan kimsenin olmamasıydı.

Doktorasını tamamladıktan sonra ilk olarak araştırma asistanı ve daha sonra da Gonville and Caius College’da profesör asistanı oldu. 1973 yılında uygulamalı matematik ve kuramsal fizik bölümüne geçti.1979 yılından itibarende matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. 1988 yılında Zamanın Kısa Tarihi kitabını çıkarmasıyla dünyaca bir üne sahip oldu.

Hawking kuantum mekaniği ile Einstein’ın Genel Görelilik Kuramı’nın birleştirilmesi fikrine olan üstü bağlıydı. Her Şeyin Teorisi dediği bu teori için yıllarca Einstein gibi çalıştı. Bir çok alanda kafa yormasıyla başarılı olan Hawking ne yazık ki bu kuramda başarılı olamadı. Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilen Hawking ömrü boyu 12 onur derecesi almıştır. 

14 Mart 2018 tarihinde sabaha karşı, Cambridge’ki evinde 76 yaşındayken hayatını kaybetmiştir. 

Tanıtımı Yazan: Selim ÖZTEMEL

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1477 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

1 geri izleme / bildirim

  1. Haftanın Film Önerileri: Her Şeyin Teorisi, Geliş ve Zamanın Ötesinde |

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*