Kara Delikler Aslında Nedir?

Kara Delikler Aslında Nedir?

Kara delikler aslında ölü yıldızlardır. Büyük kütleli bir yıldızın yakıtı bittiği zaman sönmeye ve kendi üzerine çökmeye başlar. Bu şekilde bir kara deliği oluşturur.

Bir yıldız, çekirdeğinde oluşan füzyon tepkimeleriyle oluşur. Füzyon tepkimesinde; hidrojen gibi küçük atom numarasına sahip elementler, çekirdekleriyle birlikte birbirlerine kaynayarak helyum gibi büyük kütle numarasına sahip elementleri oluşumu gözlenir. Bu tepkime sırasında bol miktarda enerji açığa çıkar. Bu enerji atomları dışarıya doğru iter. Fakat atomların ayrılmamasındaki bir diğer sebep ise kütle çekimidir.

Atomlar arasındaki içe doğru (merkeze doğru) olan çekim kuvvetini, füzyon tepkimesinin dışa doğru olan kuvvetini dengeler. Bu sayede bir denge halinde kalan yıldız enerjisi bitene kadar parıldamaya devam eder.

Bir süre sonra hidrojen yakıtını tüketen yıldızın füzyon tepkimesi yavaşlamaya başlar. Atomların ağırlıkları değişmediğinden dolayı kütle çekimde bir değişme olmaz. Fakat füzyon tepkimesi ile kütle çekimi arasındaki dengenin korunması için yıldız kendi içerisinde doğru çökmeye başlar.

Yıldız içeriye doğru çökmeye başladıkça yıldızı oluşturan ağır elementler birbirlerine yakınlaşmaya başlayacaklardır. Bu durumda elektronların birbirlerine karşı göstermiş oldukları fiziksel kuvvet ortaya çıkar. Atomlar birbirlerini itmeye başlarlar. Bir nokta sonra kütle çekimi fazla tepki gösterdikleri zaman yıldız muhteşem bir güçle patlar. Bu patlamaya ise süpernova adı verilir.

Yıldızdan patlama sırasında bol miktarda enerji ve atom saçılır. Bu atomlar daha sonrasında yeni yıldızları oluşturacaktır.

Patlayan yıldızdan geriye çekirdek içinde sıkışmış bir madde kalır. Bu maddenin kütlesi belli bir sınırın üzerindeyse ( yaklaşık olarak 40 Güneş kütlesinde ise ) yoğunluğu çok büyük olan bir gök cismini oluşturur. Bu gök cismi kara cisim olarak isimlendirilir. 

Yıldızın kütlesinin tamamının kara deliği oluşturmadığı dikkat edelim. Yıldızın bir kısmı süpernova patlaması ile bol miktarda enerjisini ve atomlarını saçtı. Eğer bu saçılmadan geriye yoğun bir madde kalmasaydı herhangi bir kara deliğin bölgesinde bulunduğu zaman kara deliğin yoğunluğuna tepki gösteremeden bir parçası haline gelirdi.

Yazar: Makbule BOLAT

Kaynak*

YouTube Kanalımız

İlginize çekebilecek bir yazı daha: Kara Delikler Nasıl Büyüyor?

İlginize çekebilecek bir yazı daha: En Hızlı Büyüyen Kara Delik

İlginize çekebilecek bir yazı daha: İlksel Kara Delikler

İlginize çekebilecek bir yazı daha: CERN´deki Deneylerde Kara Delik Oluşabilir mi?

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

3 geri izleme / bildirim

  1. Işık Nedir? (İbn-i Heysem) | Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları
  2. Kara Deliklerin Birleşmesinin Sinyalleri 7 Milyar Yıl Sonra Bize Ulaştı |
  3. Uzay Tarihi ve Kara Delikler | Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*